Voeding en vogels

Veel gezelschapsvogels bereiken niet de leeftijd die ze zouden kunnen bereiken bij een uitgebalanceerde voeding. Bijna 90 % van de aandoeningen bij gezelschapsvogels is te wijten aan onjuiste voeding.

Het is belangrijk een compleet samengesteld dieet te geven dat alles bevat wat de vogel nodig heeft. Een veel voorkomende fout is het geven van een exclusief zaaddieet (zie uitleg hieronder). Wij adviseren Harrison Bird Food, een topklasse voeding ontwikkeld door een gerenommeerd vogeldierenarts. Harrison Bird Foods zijn gecertificeerd biologisch. Met elke pellet krijgt uw vogel precies wat deze nodig heeft. De pellets zijn in onze praktijk te verkrijgen.

Het volgende onderdeel geldt voor de meeste als huisdier gehouden vogels, zoals de grasparkiet, de valkparkiet en de meeste papegaaiachtigen. Voor vogels met speciale dieetbehoeften, zoals bijvoorbeeld roofvogels of nectareters gelden andere dieetvoorschriften. Neem contact op voor advies.

Algemene informatie

Vele mensen denken nog steeds dat de hoofdmoot van een vogeldieet moet bestaan uit zaad. Meestal vindt dit zijn oorsprong in het natuurlijke dieet van hun wilde tegenhangers. Deze gedachtegang is echter onjuist, omdat de situatie in gevangenschap onvergelijkbaar is met die van een wilde vogel.

Er kan in elk geval gesteld worden dat zaden en noten van nature rijk zijn aan calorieën maar zeer arm aan vele essentiële voedingsstoffen zoals essentiële aminozuren, vitamines, mineralen en sporenelementen. Hieronder worden een paar redenen opgesomd waarom zaad ongeschikt is voor de huiskamer- of volièrevogel.  

  • Vliegen is intensief en kost veel energie. Daar komt bij dat de helft van de dagbesteding van wilde vogels bestaat uit foerageren, het zoeken naar voedsel. Dit staat in schril contrast met onze huisvogel, die het klaar heeft liggen in een voerbakje en beduidend minder beweging krijgt. De energiebehoeften van een wilde vogel zijn daarom niet te vergelijken met die van een huiskamervogel. Dit zorgt voor overgewicht bij het geven van zaad aan een huiskamervogel.
  • Een wilde vogel eet zelden enkel zaad. Naargelang seizoensbehoefte wordt het dieet aangevuld met insecten, fruit en/of groente. Voorbeelden hiervan zijn voortplanting en de rui.
  • De zaden die geconsumeerd worden door wilde vogels zijn zeer vers en anders van samenstelling dan de gedroogde zaden aanwezig in de commerciële zaadmixen. Zeker de gehaltes aan vitamines nemen af bij het rijpen van de zaden en de opslag.
  • Een ander veelvuldig voorkomend probleem met zadenmixen is selectiviteit; wanneer verschillende zaden aangeboden worden, kiest de vogel de lekkerste zaden uit en negeert hierbij de rest. Dit maakt het dieet nog eenzijdiger en verergert de al aanwezige tekorten van een zaaddieet. Berucht zijn zonnebloemzaden. 

Pellets: breed gedragen in de veterinaire wereld als de beste optie om een vogel een uitgebalanceerd dieet te geven. De voedingsstoffen in een pellet worden zodanig samengesteld dat deze voorziet in de natuurlijke behoefte van uw vogel. Ook kan de vogel niet selectief eten, omdat elke pellet hetzelfde bevat. Bij ons kunt u de geformuleerde brokjes van Harrison Bird Food verkrijgen.  

Aanvullingen: aan een geformuleerd dieet, kunt u kleine hoeveelheden groentes en fruit toevoegen aan het dieet. Sommige mensen laten hun vogel “met de pot mee” eten. Het beste als deze aanvullingen maximaal 10 % van de dagelijkse hoeveelheid voeding zijn. Voorbeelden van gezonde toevoegingen zijn bijvoorbeeld sperzieboontjes, paprika, tomaat, wortel, appel, peer en banaan.

Mineralen en vitamine supplementen: het geven van een zaaddieet aangevuld met supplementen kan niet de problemen oplossen die samengaan met een zaaddieet. Het is onmogelijk om te controleren of de vogel genoeg binnenkrijgt en de vogel krijgt nog steeds te veel vet binnen. Er bestaat ook het risico uw vogel te vergiftigen bij oversupplementatie; een voorbeeld is vitamine A intoxicatie.

Bij sommige vogels kan het moeilijk zijn om het dieet te veranderen. Er zijn enkele manieren om de overgang gemakkelijker te maken:

  • Knabbel zelf aan het brokje en/of geef het tijdens uw eigen maaltijd. Vogels zijn sociale eters, hiervan kunt u gebruik maken door aan het brokje te knabbelen en het door te geven aan de vogel. Dit kan de vogel stimuleren om het zelf ook te proberen.
  • Meng het met iets lekkers. Het nieuwe voedsel kan aantrekkelijker gemaakt worden door het te mengen met wat lekkers, zoals yoghurt of fruitsap. Met tijd kan je de hoeveelheid lekkers verminderen totdat enkel nog maar de pellets overblijven.
  • Veranderingen van de omgeving. Een nieuwe kooi, een andere locatie van de kooi, nieuw speelgoed… dit soort veranderingen kunnen de acceptatie van het dieet verbeteren.
    Bij grasparkieten kan het helpen om op de bodem van de kooi een wit papiertje of een spiegeltje te leggen en hier de pellets op te leggen. Een spiegeltje naast de voeding zal een rivaal imiteren en door met het spiegelbeeld te willen concurreren zal de grasparkiet sneller het voer opnemen. Een wit papiertje trekt extra aandacht naar de voeding.
  • Meng met stukjes fruit of groente. Het verkruimelen van de pellets over stukjes fruit en groente waar de vogel al van houdt, kan helpen om de brokjes aantrekkelijker te maken. Let op, niet met zaad! Dit lost het probleem niet op.
  • Geleidelijk aan het dieet te veranderen. Een klein beetje van het normale voer kan ‘s morgens worden aangeboden, om vervolgens de voerbak weg te nemen als het op is of nadat een uur is verstreken. Plaats vervolgens een kleine hoeveelheid pellets in de normale voerbak.
    ’s Avonds kan opnieuw een beetje groente en fruit gegeven worden met een beetje oude voeding. Geleidelijk aan moet het normale voer dat gegeven wordt ’s ochtends en ’s avonds verminderd worden totdat enkel nog maar pellets gegeven worden.
    Deze methode zorgt ervoor dat de vogel niet zal verhongeren.

Soms is een lange adem nodig. Geef het niet op! De vele gezondheidsvoordelen maken het zeker de moeite waard. Mocht u nog steeds problemen ondervinden, neem dan contact met ons op voor meer adviezen. 

Omdat geen vogelsoort hetzelfde is, zitten er ook grote verschillen in hun gevoeligheid voor de verschillende vergiffen. Zoals bij elke substantie, bepaalt de dosis hoe giftig het is. Deze is specifiek is voor de type vergiftiging. Echter, voorkomen is beter dan genezen, neem dus daarom geen risico. De onderstaande lijst somt de meest voorkomende vergiftigingen op. Neem bij twijfel contact op.

Giftig voor vogels 

  • Avocado: alle delen van de avocado bevatten persine, wat hartproblemen geeft en acute sterfte kan veroorzaken
  • Ui / knoflook: deze groep, waaronder ook bieslook en sjalotten vallen, veroorzaken erge schade aan de rode bloedcellen en kunnen bloedarmoede en sterfte uitlokken
  • Rabarberbladeren: bevat oxalaatkristallen, die giftig zijn voor de nieren
  • Chocolade en cafeïne: chocolade veroorzaakt dezelfde klachten als gezien worden bij een cafeïne overdosis: hyperactiviteit, trillen, hartkloppingen, epileptische aanvallen en zelfs sterfte. Des te hoger het percentage cacao, des te giftiger het is
  • Xylitol: vaak aanwezig in suikervrij snoep, veroorzaakt levensgevaarlijke dalingen in de suikerbloedspiegels en veroorzaakt leverschade
  • Fruitpitten: de pitten van appels, abrikozen, kersen, pruimen en perzikken bevatten cyanide, wat acute sterfte kan geven
  • Alcohol: omdat vogels zo weinig wegen, veroorzaken kleine hoeveelheden veroorzaken al snel leverfalen en sterfte
  • Zware metalen: meestgeziene vergiftigingen zijn lood en zink. Let goed op bij het aanschaffen van een nieuwe kooi. Sommige kooien zijn gecoat met zink of hebben een laag verf op loodbasis, en door te knagen aan de tralies kan de vogel zichzelf vergiftigen. Let ook op met speelgoed, juwelen en gegalvaniseerde metalen
  • Toxische dampen: vogels hebben een zeer efficiënt ademhalingsstelsel. Dit betekent ook dat ze extreem gevoelig zijn voor giftige gassen
    • Kookgassen: Gassen die vrijkomen bij koken (in het bijzonder anti-aanbakpannen) geven frequent aanleiding tot sterfte bij huisvogels, Houdt daarom uw vogel ver weg van de keuken
    • Verfdampen: vanwege het gevoelige . zet de kooi tijdelijk weg en zet deze pas weer terug wanneer het goed opgedroogt is en de kamer goed geventileerd is
    • Roken: sigaretten, tabak, … elke vorm van roken is zeer ongezond voor uw vogel. Probeer dit niet te doen in uw vogels omgeving

Niet geadviseerd om te geven:

 Pinda’s: het komt frequent voor dat deze besmet zijn met schimmeltoxines

  • Voeding rijk aan vet, zout en/of suiker: hoewel niet direct “giftig”, is het zeer slecht voor de gezondheid van uw vogel
  • Lactose: aanwezig in zuivelproducten. Vogels kunnen lactose niet verteren, en veroorzaakt diarree in grotere hoeveelheden.
  • Planten van de nachtschaduwfamilie: hoewel het fruit wel eetbaar is, is het groen van planten van de nachtschaduwfamilie giftig (zoals de tomaat, de aardappel en de paprika)
  • Huiskamerplanten: de meeste huiskamerplanten zijn in meer of mindere mate giftig. Wees hier dus voorzichtig mee
  • Grit: vogels die hun zaden pellen hebben dit niet nodig. Daar komt bij op dat vogels die zich ziek voelen zich vaak overeten in grit en zo een maagdarmobstructie kunnen veroorzaken