Puppy / kitten controles

Een nieuw gezinslid aangeschaft? Een zeer spannende en leuke tijd voor zowel de pup / kitten als de kersverse eigenaar. De eerste weken kunnen intimiderend zijn zeker als het uw eerste huisdier is. We helpen u graag op weg in deze belangrijke periode in het leven van uw huisdier. Daarom is de eerste gezondheidscontrole tot 6 maanden gratis*, waar uw pup / kitten grondig nagekeken zal worden en u de mogelijkheid krijgt om vragen te stellen.

* Een gezondheidscontrole houdt in dat uw puppy / kitten grondig nagekeken wordt. Vaccinaties, parasiticiden of eventuele behandelingen moeten nog wel betaald worden. Als uw dier ziek is, valt dit niet onder een controle en wordt een consult in rekening gebracht.  Mocht u vragen hebben hierover, neem dan contact op.

Veelgestelde vragen

Het is ten zeerste aan te raden om uw kitten te laten vaccineren. Hiermee voorkomt u dat uw kitten ernstig ziek wordt aan gemakkelijk te voorkomen virale ziekten, zoals kattenziekte of niesziekte.

Kittens worden standaard gevaccineerd rond 9 weken en krijgen een herhalingsvaccinatie op 12 weken. Daarna wordt uw kat jaarlijks gevaccineerd. Wanneer u uw kitten laat vaccineren, wordt deze ook gelijktijdig nagekeken door een van onze dierenartsen.

Optionele vaccinaties zijn:

  • de rabiësvaccinatie. Deze is benodigd voor buitenlandse reizen en kan gezet worden vanaf 12 weken. Voor het boeken van een reis is het verstandig om zelf de ingangvereisten van het land in kwestie te controleren op de website van het LICG en de ambassade van het desbetreffende land.
  • de bordetella vaccinatie. Dit is een extra vaccinatie tegen een van de veroorzakers van niesziekte. Deze wordt vaak verplicht gesteld door kattenopvangcentra en is verstandig voor situaties waar een hoog risico geldt. De vaccinatie geeft een jaar bescherming tegen bordetella.

Spoelwormen zijn evolutionair heel slim. Bijna alle katten worden tijdens hun leven besmet met spoelwormen. Een deel van de wormlarfjes gaat in winterslaap in het lichaam van de moederpoes. Na de geboorte trekken zij naar de melkklieren om zo via de melk de kittens te infecteren.

Nog meer dan bij de volwassen kat, zorgen spoelwormen bij kittens voor diarree, groeiachterstand en een pijnlijke, dikke buik. Hoewel zeldzaam, kan ook de mens besmet raken met spoelwormen. Deze kunnen een hele reeks van aandoeningen veroorzaken. Let daarom extra op bij jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met verminderde afweer.

Het is met het blote oog niet te zien aan de ontlasting of een kat last heeft van spoelwormen. De eitjes van spoelwormen zijn namelijk microscopisch klein zijn. Bij ernstige infecties kunnen volwassen wormen naar buiten komen met de ontlasting of worden opgebraakt.

Ons ontwormingsschema is als volgt: vanaf 3 weken leeftijd elke 2 weken tot 2 weken nadat de kitten gespeend is. Daarna elke maand totdat de kitten 6 maanden oud is. Voor de volwassen kat zijn er verschillende schema’s op basis van het risico. Voor de doorsnee buitenkat is het verstandig ten minste elke 3 maanden te ontwormen. Binnenkatten worden 1-2 keer per jaar ontwormd. Neem contact op voor maatgericht advies voor uw kat.

Omdat we onze huizen verwarmen, komen vlooien in Nederland het hele jaar rond voor. Vlooien zijn dragers van ziekten en parasieten en kunnen erge jeuk en stress veroorzaken bij uw kat. In extreme gevallen kunnen ze zelfs bloedarmoede uitlokken.

Zelfs katten die uitsluitend binnen leven, kunnen vlooien oplopen. Vlooieneitjes kunnen onder andere via onze schoenen of kleding in uw huis terechtkomen. Vlooien zijn dus niet uitgesloten bij een kat die niet buiten komt.

Vlooien zijn lastig te behandelen. Slechts 5 % van de vlooienlevenscyclus speelt zich af op uw huisdier, de rest vindt plaats in de omgeving. Daarom is het belangrijk om alle honden en katten in uw huishouden en ook de omgeving langdurig te behandelen.

Ontvlooiingsproducten komen in spot-ons, tablet vorm of als halsband. Voor een effectieve vlooienbehandeling moet het product maandelijks toegediend worden (behalve in het geval van een halsband). Indien u twijfelt of uw dier vlooien heeft of andere vragen, neem dan contact op of maak een afspraak voor een controle.

Met een chip wordt uw kat gekoppeld aan uw persoonsgegevens. Elke dierenarts en dierenasiel kan de chip eenvoudig en snel aflezen, zodat baasje en kat snel weer herenigd kunnen worden bij vermissing. Een chip wordt onderhuids aangebracht.

Een kitten is erg gevoelig voor veranderingen in voeding. Mocht u de voeding willen veranderen, doe dit dan langzaam door over een week geleidelijk aan meer en meer van het nieuwe voer in te mengen met het oude voer, totdat alleen nog maar het nieuwe voer gegeven wordt.

Het is verstandig om een volledig samengestelde voeding te geven en bovendien eentje speciaal op maat gemaakt voor kittens. Groei kost veel energie en voedingsstoffen en daarom heeft uw kitten meer vitamines, mineralen en een relatief hogere caloriebehoefte dan een volwassen kat.

Ons personeel heeft veel expertise op het gebied van voeding. U kunt bij ons terecht voor een voedingsadvies.

In het algemeen raden wij aan om zowel katers als poezen te steriliseren. Los van het voorkomen van ongewenste nestjes, zijn er nog veel meer voordelen van sterilisatie.

 - Ongecastreerde katers zijn territoriaal. Ze vechten en zwerven meer dan gecastreerde katers. Bovendien markeren zij het territorium met urine, wat extreem storend kan zijn.

 - Ongesteriliseerde poezen worden krols vanaf geslachtsrijpheid. Deze periode van vruchtbaarheid gaat gepaard met veel lawaai en onrust voor poes en baasje, en kan zich elke 3-4 weken herhalen vanaf lente tot de herfst. Naast preventie van krolsheid, voorkomt het aandoeningen zoals borstkanker en baarmoederinfecties.

Het is ten zeerste aan te raden om uw pup te laten vaccineren. Zo kan je voorkomen dat je puppy ziek wordt van anders makkelijk te voorkomen ziektes, die een dodelijke afloop kunnen hebben. In Nederland worden standaard worden alle honden gevaccineerd tegen Parvovirose, infectieuze hepatitis, hondenziekte en de ziekte van Weil.

Ons vaccinatieschema is als volgt: een eerste vaccinatie op 6 weken leeftijd, daarna geboosterd op 8 en 12 weken. Vervolgens worden deze jaarlijks herhaald. Bij een vaccinatie krijgt uw huisdier ook altijd gelijktijdig een gezondheidscontrole.

Optionele vaccinaties zijn:

  • de rabiësvaccinatie. Deze is benodigd voor buitenlandse reizen en kan gezet worden vanaf 12 weken. Voor het boeken van een reis is het verstandig om zelf de ingangvereisten van het land in kwestie te controleren op de website van het LICG en de ambassade van het desbetreffende land.
  • de besmettelijke hondenhoest vaccinatie. Deze wordt vaak verplicht gesteld door kennels en pensions en is verstandig voor situaties waar een hoog risico geldt. De vaccinatie kan gezet worden vanaf 12 weken en moet voor een goede bescherming jaarlijks herhaald worden.  

Mocht u vragen hebben, neem dan telefonisch contact met ons op.

Spoelwormen zijn evolutionair heel slim. Bijna alle honden worden tijdens hun leven besmet met spoelwormen. Een deel van de wormlarfjes gaat in winterslaap in het lichaam van de teef. Tijdens de zwangerschap worden zij wakker en besmetten doorheen de placenta de pups. Ook trekken zij naar de melkklieren om via de melk de puppies te infecteren.

Nog meer dan bij de volwassen hond, zorgen spoelwormen bij puppies voor diarree, groeiachterstand en een pijnlijke, dikke buik. Hoewel zeldzaam, kan ook de mens besmet raken met spoelwormen. Deze kunnen een hele reeks van aandoeningen veroorzaken. Let daarom extra op bij jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met verminderde afweer.

Het is met het blote oog niet te zien aan ontlasting of een hond last heeft van spoelwormen aangezien de eitjes microscopisch klein zijn. Bij erge infecties kunnen soms volwassen wormen naar buiten komen met de ontlasting of worden opgebraakt.

Ons ontwormingsschema is als volgt: vanaf 2 weken leeftijd elke 2 weken tot 2 weken na het spenen, vervolgens elke maand totdat de puppy 6 maanden oud is. De volwassen hond wordt typisch elke 3 maanden ontwormd, tenzij er een hoger risico is (zoals bijvoorbeeld het geven van rauw vlees). 

Door de uitvinding van centrale verwarming, komen vlooien in Nederland het hele jaar rond voor. Vlooien zijn dragers van ziekten en parasieten en kunnen erge jeuk en stress veroorzaken bij uw hond. In extreme gevallen kunnen ze zelfs bloedarmoede uitlokken.

Vlooien zijn lastig te behandelen. Slechts 5 % van de vlooienlevenscyclus speelt zich af op uw huisdier, de rest vindt plaats in de omgeving. Daarom is het belangrijk om alle honden en katten in uw huishouden en ook de omgeving langdurig te behandelen.

Ontvlooiingsproducten komen in spot-ons, tablet vorm of als halsband. Voor een effectieve vlooienbehandeling moet het product maandelijks toegediend worden (behalve in het geval van de halsband). Indien u twijfelt of uw dier vlooien heeft, maak dan een afspraak voor een controle. 

Het is bij de wet verplicht dat alle pups op jonge leeftijd gechipt en geregistreerd worden en voorzien worden van een Europees dierenpaspoort, om illegale handel in honden te voorkomen. Kijk voor actuele informatie op de website van de rijksoverheid of neem telefonisch contact met ons op.

Met een chip wordt uw hond gekoppeld aan uw persoonsgegevens. Een chip wordt onderhuids aangebracht, en kan heel snel met een chipreader afgelezen worden door een dierenarts of een medewerker van een dierenasiel.

Wij geven u advies op basis van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen. Neem contact op voor het meest recente advies en zodat we een plan kunnen maken die bij uw situatie past.

- De reu: het castreren geeft in het algemeen geen gezondheidsvoordelen, maar kan wel effecten hebben op het gedrag van uw hond, voornamelijk die van seksuele aard.

Chemische castratie is een optie indien u nog twijfelt. In dit geval wordt een implantaat aangebracht dat langzaam een hormoon afgeeft. Het zal voor minstens 6 maanden net zo zijn alsof uw hond gecastreerd is. Het voordeel is dat het proces omkeerbaar is wanneer het implantaat uitgewerkt is. Neem contact met ons op voor op maat gemaakt advies.

 - De teef: uit onderzoek blijkt dat een teef die gesteriliseerd is gemiddeld een jaar langer leeft en ook een betere kwaliteit van leven heeft dan een ongesteriliseerde teef.

Daarom raden wij aan om elke teef te laten steriliseren die niet voor fokken gebruikt wordt. Elke situatie moet apart bekeken worden. Neem daarom contact op als je erover denkt om je hond te laten steriliseren.